Ekočistička v Malej Lehote

Ako už názov napovedá tento príbeh bude o ekočističke v krásnej obci Malá Lehota neďaleko mesta Nová Baňa. Investorkou bola p. Dana, ktorá je majiteľkou drevodomu v tejto obci. Vzhľadom na víziu svojej ekofarmy p. Dana nad iným riešením ako je ekočistička ani nerozmýšlala.

A tak sme začali pracovať …

V prvý deň dorazil na miesto Filip, ktorý koordinoval prácu bágristu podľa našich požiadaviek. Bolo treba vykopať drážku v zemi, v ktorej sme osadili potrubie a dostali vodu zo septika do čističky. Po tomto výkope nasledovalo kopanie hlavného poľa, v ktorom sa už deje všetko to podstatné. Takže to bol začiatok. Filip mal v pláne sa vrátiť podvečer na Liptov, ale bolo mu ponúknuté prenocovanie (ako aj nám ostatným po nasledujúce dni ) a tak strávil pekný večer s p. Danou a jej manželom pri pohári vínka.

A na druhý deň sme prišli my ostatní …. ja Lukáš, Vargi, Adam a Dominik, ktorý nás priviezol aj so všetkým matrošom na realizáciu. Nastavili sme statívy na foťák kvôli dokumentácii, zapli sme repráky a šup do práce. Prvú vec, ktorú sme museli spraviť bolo zhutnenie podlažia pomocou novej žabky z ktorej mal Filip neskutočnú radosť. No ako keď si kúpite novú motorku či bicykeľ. Ďalším krokom bolo zarovnanie a zahladenie stien jamy, pri ktorom sme vypadali ako majstri v robení hlinených omietok, keďže sme jemne namáčali steny a packali to rukami. Nasledovalo pospájanie a osadenie PVC rúr od speptika po začiatok čističky.Ďalej na rad prišla geotextília. Jamu sme pekne vystlali geotextíliou pre ochranu kaučukovej fólie. A mohli sme pokladať fóliu …. Všetko išlo ako pomasle akurát sme ďalšiu vrstvu geotextílie a zatápanie bazéna robili pri umelom osvetlení.

Nasledujúci deň sme začali s vynikajúcimi raňajkami od pani domácej. Keďže všetko šlo podľa plánu na rade bolo osadenie rúr, ktoré slúžia na rovnomerné rozptýlenie odpadovej vody v koreňovom poli a následný odtok. Ďalej bolo na rade osadenie revíznej šachty za čističku. Rúry a šachta osadené, môžme zasýpať ….. Väčšinu dňa sme strávili s úsmevom na tvári a pokrývkou na hlave prepravou štrku z bodu A do bodu B . Viete si predstaviť ako sa pri tom narobíte a ešte k tomu keď je na slnku 35 stupňov. Tieto aktivity nám zabrali celý deň a tak sme sa znova po skvelej večeri od pani domácej pobrali spať

A je tu posledný finálny deň … Tento deň začal netradične skvelými raňajkami. Pozemok p. Dany sa nachádza v miernom svahu, takže bolo za potreby spraviť nad čističkou oporný múr, ktorý bude chrániť čističku pred prípadným zosunom pôdy pri veľkých dažďoch. Tento múrik bol postavený z betónových H tvárnic. Postavili sme ho za pár hodín a medzitým ostatní postavili suchý múrik, ktorý dokonale ladí s čističkou. Po postavení múrikov sme okolie čističky dozdobili veľkými kameňmi a nasledovalo sadenie rastlín. Išlo o finále, ktoré sme si my aj p.Dana s manželom patrične užívali. Čistička dostávala finálnu podobu a tadá, a ďalšia ekočistička je na svete.

Tento projekt bol pre nás prínosom nie len preto, že sme postavili ďalšiu ekočističku ale aj preto, že sme spoznali skvelých ľudí ako bola p. Dana a jej mažel. Po celú dobu realizácie nám robili príjemnú spoločnosť a starali sa o nás, či už išlo o prísun tekutín počas horúcich letných dní, skvelé raňajky a večere , poobedné kávičky na terase apod. Všetci červení ako paradajky po celodenných opalovaniach sa spokojní vraciame domov na Liptov.

Veríme, že takýchto realizácii bude stále viac a že ekočistička bude p. Dane slúžiť navždy.